Over het 8e Arrondissement

Het 8e arrondissement is de city van Parijs met de Champs Elysées als levensader. De Champs Elysées wordt niet alleen gebruikt als eindpunt van de Tour de France en de parade op 14 juli, maar is een etalage voor de Franse rijkdom en vormt tevens het hoogtepunt van de Franse grootheidswaanzin. De Champs Elysées is het hoofdonderdeel van de as die de drie Arc’s verbindt. In feite verbindt de as een aantal grootse bouwwerken uit de Franse geschiedenis. De as begint bij de historische Arc de Triomphe du Carrousel uit 1806, vlakbij de ingang van het Louvre. Vervolgens gaat de as over de Tuilerieën en kruist het enorme Place de la Concorde. (Al enige tijd voorzien van een prachtig reuzenrad!). Daarna maakt de Champs Elysées de verbinding naar de Arc de Triomphe op Place Charles de Gaulle/Etoiles. De historische as is in de jaren negentig van de 20ste eeuw voortgezet, want vervolgens ligt precies in het verlengde van de twee netgenoemde Arc’s de Grande Arche de la Défense. Deze Arc ligt op het hoogste punt in La Défense, zodat u bij helder weer vanaf deze Grande Arche de hele historische as kunt overzien.

Maar het 8e arrondissement heeft meer, veel meer! Om te beginnen de twee warenhuizen Lafayette en Printemps, vlak achter de onlangs gerestaureerde opera. Let wel: dit is de oude opera, ook wel Opéra Garnier genoemd. Niet te verwarren met het moderne operagebouw op de Place de la Bastille. Place Vendôme, vervolgens, is niet alleen bekend door de grote concentratie topjuweliers, maar is bovendien een prachtig plein dat ’s avonds erg mooi verlicht wordt. Voor de foodies is Place de la Madeleine een must. De twee meest chique traiteurs en delicatessenwinkels van het westelijk halfrond hebben zich hier gevestigd: Fauchon en Hédiard. Fantastische kruiden, mosterd, azijn, champagnes en overige delicatessen.

Zelf graaien is er niet bij, behendig personeel loopt met u mee en vult op uw aanwijzingen het mandje, waarna zich een uitgebreide en bijzonder ingewikkelde, typisch Franse procedure van inpakken, betalen en pakje afhalen voltrekt. De rest van uw creditcardsaldo kunt u spenderen in het Maison du Caviar op enkele voetstappen van Hédiard. Dan wil ik nog wijzen op de meest chique winkelstraat van Parijs: de Rue du Faubourg St Honoré. Alle topontwerpers van Europa zijn in deze straat vertegenwoordigd. De straat loopt parallel aan de Champs Elysées en de Rue de Rivoli. Tevens kunt u daar een kijkje nemen bij het Elysée-paleis.

Ook cultureel is het 8e arrondissement goed vertegenwoordigd met om te beginnen de tijdelijke tentoonstellinsgruimten Grand Palais en Petit Palais. Beide zijn indrukwekkende gebouwen aan het begin van de Champs Elysées, ooit gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Daarnaast zijn er in deze wijk twee prachtige kleine musea. Het Musée Jacquemart-André is een prachtig herenhuis met een mooie verzameling Hollandse en Vlaamse meesters, maar vooral een uitgebreide collectie Italiaanse/Venetiaanse schilders uit de 16e eeuw. Nauwelijks een museum te noemen, maar wel de moeite waard is het Musée du Parfum van Fragonard op de hoek van de Bd des Capucines en de Rue Scribe. Fragonard is een ouderwetse parfumfabriek uit Grasse met een bescheiden aantal producten van eigen huis die alleen in een paar winkels en in het museum te koop zijn. Ondanks het geringe marktbelang van hun eigen producten hebben ze een behoorlijk aandeel in de totale Franse parfummarkt, omdat ze de basisgeuren voor een aantal grote parfummerken leveren. Als u vervolgens toe bent aan wat rust kunt uitpuffen in een van de meest charmante familieparken in Parijs, Parc Monceau.

Reacties zijn gesloten.