Musée de Montmartre

De ingang van Musee de Montmartre aan het schilderachtige straatje “Rue Cortot”

Op nog geen 100 m van Place de Tertre vind je op de Rue Cortot het Musée de Montmartre. Een bijzonder museum. Het is ondergebracht in het oudste gebouw van de Butte , een typisch Frans landhuis met de klinkende naam Hôtel de Rosimond, met aan de voorkant een kleine rozentuin en aan de zijkant een kleine wijngaard.

Vanuit de tuin van het museum heb je leuk uitzicht over Montmartre. Onder andere zie je direct ernaast de wijngaard van Montmartre

IMG_4762

Het atelier Valadon

Het museum verwijst met haar collectie naar de culturele hoogtijdagen van Montmartre tegen het einde van de 19e eeuw en begin 20ste eeuw. Veel kunstenaars woonden of verbleven voor enige tijd op Montmartre. Pissarro en Jongkind waren bijvoorbeeld een van de eerste schilders die hier kwamen wonen. Ze werden gevolgd door grote namen zoals Henri Matisse, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir en Pablo Picasso. De schilderes Susanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo nemen zelfs een bijzondere plek in het rijtje van Montmartre kunstenaars in want zij woonden in de Rue Cortot net als de componist Erik Satie.

Toen ik er voor het eerst kwam was het museum niet meer dan 3 stijl kamertjes met onder andere wat spullen van Satie. Maar het museum is sindsdien gegroeid en uitgebreid. Sinds de herfst van 2104 is het museum fantastisch opgeknapt. Waarbij onder andere het atelier en het woonhuis van Valadon bij het museum getrokken is en te bezichtigen! En zowel in het voorjaar als het najaar heeft het museum leuke tijdelijke tentoonstellingen. Aan de prachtige binnentuin zit nu ook een fijn café , theehuis.

Musee de Montmartre tijdens expositie

Het theehuis van Musee de Montmarte met zicht op de tuin

Uitzicht vanuit de tuin richting Sacre Coeur

 

De website van het museum >>>>

Er zijn regelmatig tentoonstellingen , zo is er dit voor jaar de expo Otto Freundlich >>>

Reacties

Musée de Montmartre — 1 reactie

  1. Pingback: Artistes a Montmartre – Parijstentoonstellingen