De Metro ingangen van Parijs

De originele metroingangen van Parijs stammen uit eind 19e eeuw en kwamen uit de hoge Art Nouveau hoed van de Parijse architect Hector Guimard. De weelderige Art Nouveau motieven en de prachtige bordjes met de aankondiging Metropolitain zijn misschien wel het meest iconische straatmeubilair van de wereld.

De glazen kap van Metroingang Dauphine (Metro ligne 2)

Tegen het einde van de 19e eeuw had Parijs al een metronetwerk. De eerste metro-ingangen werden door de architect Guimard in de stijl van de toen populaire kunststroming Art Nouveau ontworpen. Guimard ontwierp er nogal wat, helaas is lang niet alles bewaard gebleven . De Art Nouveau had zo rond WOII de aandacht volstrekt verloren. Zo had de Franse staat in 1946 geen enkele belangstelling voor de nalatenschap van Guimard en vele metroingangen werden gesloopt. Maar inmiddels zijn de metroingangen over de hele wereld het icoon voor de Parijse metro.

Eén van de best bewaarde metroingangen vind je in het 16e arrondissement aan de Avenue Foch bij Porte Dauphine, de eindhalte van metrolijn 2. Bovendien is dit nog één van de weinige dichte metro ingangen die er van Guimard zijn over gebleven.

Metropolitain Dauphine [Parijs1900] >>>

Metropolitain Abbesses [Parijsonline] >>>

Verdwenen metroingangen [Parijs1900] >>>

De 11 mooiste Guimard metroingangen in Parijs  [Parijs1900]  >>

Reacties zijn gesloten.