Méridienne verte

De Arago meridiaan die dwars door Parijs loopt. In Parijs wordt gemarkeerd door een aantal plaquettes ontworpen door de Nederlanse kunstenaar Jan Dibbets.

Minder bekend is hoe het deze meridiaan buiten de Parijse stadsgrens vergaat. Ook niet vreemd, want menigeen denkt dat er buiten Parijs slechts woestijn is 😉

De meridiaan strekt zich in Frankrijk uit van Carcasonne tot aan Duinkerken. Sinds 2000 is er op verschillende manieren aandacht besteed aan de meridiaan. De meridiaan is sindsdien gemarkeerd met bomen, die zijn gepland naar een idee van architect Chemetov. Bovendien staan op verschillende plekken zuiltjes met wat informatie over de meridiaan en het project.

Een goede vriend van mij wees me erop dat er in Parijs op twee plaatsen Meridiaan zuiltjes te vinden zijn. Een zuiltje staat net buiten het hek aan de zuidkant van het Jardin du Luxembourg. Er is ook een zuiltje direkt aan de noordkant van het Louvre, daar waar de passage onder de noordelijke vleugel doorloopt, ongeveer 1 meter van de stoeprand van de Rue de Rivoli.

Reacties zijn gesloten.