Markten

Voor wie op zoek is naar verse groenten, kaas uit de Savoye, de meest fantastische paddestoelen, piramides van aardbeien of een bijzondere ras el hanout zijn de overdekte markthallen prachtige plaatsen. In de jaren tachtig waren de Parijse markthallen zo’n beetje vogelvrij verklaard. De Géant Casino’s en de hypermarchés van Leclerc trokken toen veel klanten weg en kantoorontwikkelingen in de binnenstad dreigden alles weg te vagen wat onvoldoende rendabel was. Een groot aantal markten is toen verdwenen. Sommige hebben een nieuwe functie gekregen, zoals de hallen Saint Germain en Les Halles.

 

Saint Germain is een geslaagde tussenvorm geworden, waarbij een deel van de markthal in gebruik is genomen door trendy winkels en een zwembad. Maar Les Halles is natuurlijk een drama van de eerste orde. Dat de centrale markthallen niet meer in de Parijse binnenstad konden blijven is volstrekt begrijpelijk. Wat ervoor in de plaats kwam is echter op zijn zachtst gezegd hoogst ongelukkig. Er is naargeestige gebouwd, de winkels wisselen te vaak en ze worden steeds matiger van niveau, hangjongeren hebben ’s avonds de overhand en de verwachte gentrification voor de omliggende buurt blijft uit. Gelukkig is er ook een aantal markthallen behouden na een flinke renovatie.
Hieronder een overzicht van een aantal nog functionerende markthallen. Veel overdekte en openluchtmarkten zijn tegenwoordig ook ’s middags en op zondag open.

Reacties zijn gesloten.