MAM

In het oude Palais de Tokyo vind je twee musea naast elkaar: Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris en Palais de Tokyo.

Terwijl het Musée national d’ Art Moderne in het Centre Pompidou gespecialiseerd is in internationale 20ste-eeuwse kunst vind je in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris vooral kunst van Franse bodem. Zo zijn er werken te zien van Delaunay, Dufy, Braque, Léger, Gris, Vuillard, Derain en Matisse.

In 2006 was het museum een tijdje gesloten wegens verbouwing en de heropening werd toen gevierd met een tentoonstelling van Pierre Bonnard. Een Frans icoon. En dat past heel goed in dit museum

Bonnard behoorde samen met Vuillard tot de Nubis-groep. Net als Gauguin ervoeren zij het impressionisme als een te strak keurslijf. Zij zochten naar een manier om de westerse schilderkunst nieuw leven in te blazen en deden inspiratie op bij niet-westerse tradities, toegepaste kunsten en de kunst uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Een van de meest indrukwekkende zalen vind ik nog steeds de zaal met de Dans van Matisse. Dat is een levensgroot werk en staat in een eigen zaal.

 

Ook werk van Yves Klein mag natuurlijk niet ontbreken in dit museum.

Ik zag ooit in het Centre Pompidou een expositie gewijd aan zijn werk en 5 zalen met blauw vond ik toen iets te veel. Maar zijn monochroom blauw blijft natuurlijk wel bijzonder en dat er het een en ander van hem ook te vinden is in het MAM is dan ook geweldig .

Maar er is ook werk te vinden van kunstenaars die zich tijdens hun leven in Parijs gingen vestigen zoals Giacometti en Picasso. Zeker voor Giacometti geld dat  zijn werk onlosmakelijk is verbonden met Parijs.

In 2019 is het MAM opnieuw een tijdje gesloten voor renovatie en eind 2019 weer geopend. Meer op Parijsmagazine>>>

 

Reacties zijn gesloten.