Afgelopen jaar opende chef Alain Ducasse in het buurtje rondom de Bastille zijn eigen koffiebranderij met café waar je bijzondere soorten kunt proeven
In Frankrijk is het net als Italië gewoonte om snel even aan het zinc in het buurtcafé een snelle espresso te drinken. Vaak een sterke en beetje bittere espresso. Maar in Parijs krijgt men nu ook oog voor andere manieren van zetten en andere soorten van koffie. De “French roast” van Café Richard is niet meer de enige soort van branden ! koffie van lichter gebrande bonen en andere manieren van koffie zetten zoals filterkoffie raken steeds meer in
Zo heeft Alain Ducasse nu ook zijn eigen branderij + café . Een modern ogend zaakje met veel glas en hout voorin en koper van de koffiebranders achterin .
Ga hier niet heen voor een 1 € espresso , je gaat hier heen om serieus koffie te proeven en nieuwe smaken te ondergaan. Er lopen geen Baristas rond maar cafeliers en cafelieres. Naast koffiesoorten uit Colombia, Ethiopie en Indonesië zijn er ook een paar zeer exclusieve koffiesoorten. Zo gebruikt Ducasse koffie van Franse bodem en koffie uit Jemen. Beiden zijn de duurste koffiesoorten op de kaart.
Wat betreft hun duurste koffies:
De koffie uit Jemen is inderdaad heel bijzonder. Daar zit een verhaal achter en de koffie is nog maar op een paar plekken in Europa te krijgen. Jemen is de bakermat van koffie maar door de geschiedenis en vreselijke burgeroorlogen is er van de koffieproductie zowat niets meer over. Een jonge Amerikaan met Jemenroots probeert daar nu verandering in te brengen. De koffie uit Jemen is van hoge kwaliteit maar het is een hele toer om de productie op gang te houden en de koffie ongeschonden het land uit te krijgen. En dan verbaast het niet dat een kop Jemen koffie bij Ducasse 15€ kost. De Amerikaanse Dave Eggers heeft overigens het verhaal van Mokhtar opgeschreven in “The Monkh of Mokka”
De koffie uit Frankrijk is denk ik een geheel andere kwestie, Voor zover ik weet zijn er in Frankrijk geen koffieplantages. De enige Europese plantages zijn te vinden op de Canarische eilanden. Alleen daar zijn de klimatologische omstandigheden geschikt. De Franse koffie van de kaart bij Ducasse zal dan uit één van de DOM-TOM gebieden komen. Met name la Guadeloupe, la Guyane, La Réunion, la Martinique et Mayotte zijn voor de hand liggend als Departement Outre Mer. Stukjes Frankrijk in Tropisch gebied.
La Manufacture
12 rue Saint-Sabin
75011 Paris
France
De website van La Manufacture de Café >>