De Brasseries van Parijs

Het Parijse restaurant bij uitstek is de brasserie, een erfstuk van de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871, toen vele Franse Elzassers de Duitse annexatie ontvluchtten en in Parijs een eenvoudig bierhuis begonnen. Het woord ‘brasserie’ komt logischerwijs van ‘brasseur’: brouwer/brouwerij. Elzasser specialiteiten zoals choucroute staan er nog steeds op het menu, samen met het andere armenvoedsel uit de vorige eeuw: fruits de mer (schaal- en geleedpotigen uit zee).

De authentieke brasserie doet het de afgelopen jaren erg goed. Het interieur (met spiegels, koperwerk en ouderwets tafellinnen), de klassieke Franse keuken en de zeer goed georganiseerde maar helaas nogal vaak hufterige bediening dragen bij aan het enorme succes. Met de lunch hebben ze soms menu’s, maar meestal wordt er à la carte gegeten. Bij de meeste brasseries moet u rekenen op € 30 en meer voor drie gangen. Deze eenheid in prijs heeft misschien wel een beetje te maken met het feit dat de brasseries Flo, Terminus Nord, Le Boeuf sur le Toit, Vaudeville en La Coupole in handen zijn van de Flo-keten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste brasseries in Parijs.

Reacties zijn gesloten.