Parc Montsouris

Het Parc Montsouris vormt met de Cité Universitaire de Paris een enorme groen long aan de zuidkant van de stad. Parc Montsouris werd tussen 1870 en 1880 aangelegd door Haussmann. Voor die tijd was dit een terrein met een aantal steengroeven en wat molens. Op dit heuvelachtige terrein is een fantastisch park ontstaan met als centrum het Lac Montsouris met een waterval en een trendy restaurant, Pavillon Montsouris. Het Park wordt doorsneden door een half in de grond verzonken RER-lijn die ook een halte heeft in het park zelf.

Rondom het park zijn nog wat aardige huizen te zien, zoals Maison Ozenfant van Le Corbusier en Maison Guggenbuhl van Lurçat aan de oostkant van het park en niet te vergeten La Maison Néerlandais van Dudok, de Fondation Suisse van Le Corbusier en Maison Deutsch de la Meurthe van Lucien Bechmann in de Cité Universitaire.

In het zuiden van het park ten slotte staat het opmerkelijke Mire du Sud. Dit is een markeringspunt van de oude Meridiaan van Parijs. Het noordelijke markeringspunt, de Mire du Nord, ligt in Montmartre. Het Observatoire in de buurt van Denfert-Rochereau vormt het middelpunt van het Franse meridianensysteem. Frankrijk heeft altijd intensief onderzoek gedaan naar plaatsbepalingen op aarde en tot in de 19e eeuw hanteerden zij hun eigen lengte- en breedtegradensysteem. In 1884 werd besloten zich aan te sluiten bij het algemeen aanvaarde Engelse lengte- en breedtegradensysteem waarbij Greenwich als ijkpunt geldt.

Reacties zijn gesloten.