Over het 11e en 12e Arrondissement

Wellicht de bekendste plek van het 11e arrondissement is de Place de la Bastille. De naam verwijst naar het 13e-eeuwse fort, gebouwd door Karel V die zijn paleis had in de Marais, maar behoefte had aan een versterkt fort in de nabijheid. Het fort heeft later vooral naamsbekendheid gekregen door de bestorming tijdens de revolutie in 1789. Hoewel de bestorming naar het schijnt slechts zeven gevangenen heeft opgeleverd, is het historische belang fundamenteel. Het fort verdween na de revolutie, maar de naam is behouden. Tegenwoordig wordt het beeld van dit plein bepaald door la Colonne de Juillet en de Opéra de Paris-Bastille. Deze nieuwe opera werd in 1990 officieel in gebruik genomen.

De buurt direct achter de Bastille ontpopt zich de laatste jaren als een trendy uitgaangsbuurt. Rue de Lappe is hiervan het epicentrum. De film Chacun Cherce son Chat uit 1996 laat aardig zien hoe deze oude buurt steeds meer jongeren trekt en hoe nieuwe trendy bedrijfjes gebruikmaken van de oude, verlaten ambachtsateliers in de talloze passages, steegjes en binnenplaatsen in deze buurt. Voorheen was de buurt rond de Rue du Faubourg St Antoine namelijk een centrum van ambachtsateliers zoals meubelmakers en edelsmederijen.

Bij een bezoek aan deze wijk moet u de Place d’Aligre zeker niet overslaan. De overdekte markt op Place d’Aligre is weliswaar in de jaren tachtig van de 20ste eeuw op gruwelijke wijze geheel gerestaureerd (het woord saneren is beter op zijn plaats), maar toch heeft de markt enorm veel sfeer behouden.

De binnenmarkt loopt dagelijks vloeiend over in een enorme buitenmarkt. Binnen in de overdekte markt vindt u Franse kaas, vlees, gevogelte en brood. Buiten overheersen de Noord-Afrikaanse en tropische producten. In het stukje tussen de open markt en de Rue de Charenton van de Rue d’Aligre zit halverwege aan de rechterkant een fantastische Algerijnse beignetbakker.

En vlak achter de markt zit een geweldig café waar op zaterdagmiddag de mensen op de stoep staan , een oestertje eten, glaasje witte wijn drinken en dansen als de man met de accordeon langskomt. Meer over le Baron Rouge  >>>>

Reacties

Over het 11e en 12e Arrondissement — 1 reactie

  1. Pingback: Brand in de Marché d’Aligre | Parijsonline