Metropoiltain

Tegen het einde van de 19e eeuw had Parijs al een metronetwerk. De eerste metro-ingangen werden door de architect Guimard in de stijl van de toen populaire kunststroming Art Nouveau ontworpen. Inmiddels zijn ze wereldberoemd.

Hoewel een deel van Guimards metro-ingangen de vorige eeuwwisseling niet hebben gehaald, is een paar mooie exemplaren nog te bezichtigen. Porte Dauphine en Place Abesses zijn daar voorbeelden van. Op de website Parisinconnu kun je alle overgebleven (en verdwenen !) metro-ingangen van Guimard bekijken >>.

 

De Parijse metro-ingangen zijn inmiddels een Parijs “handelsmerk”. M inder bekend is Guimard als architect van appartementengebouwen en villa’s. De meeste bouwwerken vind je in het 16e arrondissement, waaronder ook een school, de L’ecole du Sacré-Coeur >> Een bijzonder geval is de Synagoge van Guimard in de Marais >>. Op de website van Lartnouveau vind je een fraai overzicht van het werk van Guimard met achtergronden en foto’s >>. Ook heeft deze website een prachtige kaart van het 16e arr met alle Guimard huizen + metrostations >>. Printen en wandelen !!

Reacties zijn gesloten.