Jour de la Libération

Na 1 mei is daar op 8 mei wederom een jour de fête, jour de la Libération of Fête de la Victoire 1945. Kortom de Franse bevrijdingsdag.

Crowds_of_French_patriots_line_the_Champs_Elysees-26-août-1944
Op 8 mei wordt de wapenstilstand van 1945 herdacht (het einde van de Tweede Wereldoorlog). Gedurende de ochtend en het begin van de middag vindt er in Parijs een militaire stoet plaats en een kranslegging. De Franse president legt in Parijs een krans onder de ‘Arc de Triomphe’ bij het graf van de onbekende soldaat.

De oorlog eindigde overigens pas echt op 25 augustus 1944 met de triomfantelijke optocht van Generaal de Gaulle over de Champs Élysées en sprak daar; “Parijs is verontwaardigd, Parijs is gebroken, Parijs is gemarteld, maar Parijs is bevrijd!” (Paris outragé, Paris brisé, Paris martyrisé mais Paris libéré!)

Wat betekent deze herdenkingsdag u praktisch: Op deze dag ligt het openbare leven nagenoeg stil. Vrijwel alle winkels zijn dicht en ook veel musea zijn gesloten, en de metro rijdt een zondagsdienst. Een dag dus voor de Parijs parken of een wandeling langs oude spoorlijnen

Meer over de viering en feestelijkheden van deze dag in Parijs >>>
8 mai à Paris : ouvert ? fermé ? Plus d’info >>

Reacties zijn gesloten.