Institut du Monde Arabe

Het Institut du Monde Arabe is gebouwd in opdracht van Frankrijk en 20 samenwerkende Arabische landen. Het bevat een museum met kunst uit de Arabische wereld, regelmatig zijn er allerlei tentoonstellingen en er is een belangrijk congres- en vergadercentrum.

Het IMA is ook architectonisch zeer prestigieus. Het skelet bestaat uit aluminiumbuizen en glaswanden, waardoor er een enorm ruimtelijk effect ontstaat. Ook de middenzuil met liften is helemaal doorzichtig. De noordzijde van het gebouw weerspiegelt de Seine en het Ile Saint Louis. De zuidvleugel is een enorme wand met talrijke zeshoekige openingen die doen denken aan diafragma’s. Naar verluidt zijn de vormen geïnspireerd door de patronen van een moucharabia, een Moorse uitbouw met maaswerk. De constructie werd gedurende een aantal jaren na de opening gebruikt om de lichtinval in het IMA te regelen. Men heeft het systeem na een aantal jaar stopgezet. Het gaf meer onrust dan rust!

Je kunt er gerust binnenstappen en het gebouw bekijken maar er zijn ook allerlei tentoonstellingen en andere culturele activiteiten uit of over de Arabische wereld. Houd de agenda op de website in de gaten. Boven in het gebouw zit overigens een goed lunchcafe met lekkere hapjes en een erg goed restaurant(Le Zyriab) met verfijnde Libanese keuken . Meer daarover >>>

website >>>
adres: 1, rue des Fossés-Saint-Bernard , 5e arrondissement
metro: metro Jussieu)

 

Reacties zijn gesloten.