Brand verwoest deel van de Notre Dame

Een dramatische brand heeft gewoed in de Notre Dame. Bij werkzaamheden aan het dak is brand ontstaan dat niet alleen de bouwconstructie vlam heeft gevat maar ook de Notre Dame zelf . 

Het dak en de  dakconstructie hebben ook vlam gevat. Die dakconstructie , ook wel de houten zolders van Notre Dame werden “het bos” genoemd. Vanwege het enorme eeuwenoude houten doolhof dat zich bovenin Notre Dame bevond. Het vuur kon zich daar razendsnel verspreiden. En halverwege de avond  is de zo markante torenspits ook in vlammen op gegaan.

Het blussen was een lastig karwei, heel zwaar blusmateriaal zoals vliegtuigen kun je niet inzetten ivm de fragiele houten constructies , grotendeels uit de middeleeuwen. Met hoogwerkers en ladders zijn zo’n 400 man van de Parijse brandweer de hele nacht bezig geweest met het blussen van de brand. Halverwege de nacht had de brandweer het vuur min of meer onder controle.

Men is ook direct aan de gang gegaan om zo veel mogelijk kunstwerken uit Notre Dame te evacueren. Slechts een  van de kunstschatten en relikwieën van de Kathedraal gered. Ook heeft Macron direct herbouw van de Kathedraal aangekondigd in een tweet . De ochtend na de brand  wordt langzamerhand goed zichtbaar welke schade is toegebracht en wat is behouden gebleven. De muren en de twee kenmerkende torens aan de voorzijde staan nog overeind. Op deze 360* luchtopnames van Gigarama kun je de gevolgen van de brand goed zien.

Eerste beelden van de Notre Dame na de brand

De ochtend na de brand:

Verdere berichtgeving op de NOS >>>>

NOS nieuws over de schade >>

De gebeurtenissen van de brand en een overzicht van de schade in een infographic >>>

Macron kondigt herbouw van de kathedraal aan >>>

Meer beelden van de Kathedraal na de brand >>

Waarom de Notre Dame zo bijzonder is. Tekst en uitleg + infographic van NRC 

 


Reacties

Brand verwoest deel van de Notre Dame — 1 reactie

  1. Pingback: Grootstedelijke ontwikkelingen in Parijs – De Geobronnen