Over het 18e arrondissement

Het 18e ligt in het noorden van Parijs, tegen en op een heuvel van kalksteen die door Parijzenaars La Butte wordt genoemd. Het quartier rond Place des Abbesses, Sacré Coeur en Place du Tertre is het centrum van dit arrondissement. Het arrondissement wordt meestal gewoon Montmartre genoemd en kenmerkt zich door grote tegenstellingen. Rond de Sacré Coeur en de Place du Tertre is het één grote ’tourist trap’, terwijl je op nog geen 300 meter ervandaan in alle rust kunt genieten van de enige Parijse wijngaard en je op drie stappen ervandaan een verstilde jeu de boules-baan vindt aan de Rue Girardon. Op de Rue Lepic zijn nog veel traditionele winkeltjes en cafés waarvan je bijna vergeten was dat ze nog bestonden.

Als je daarentegen vanaf de Sacré Coeur via de kronkeltrappen naar het oosten loopt, kom je snel terecht in het Quartier Nord, met buurten die overheerst worden door migranten. Inkopen doen bij warenhuis Tati is een feest omdat je er heel veel voor heel weinig kunt krijgen en Le Goutte d’Or is een beleving omdat het zo’n volstrekt andere wereld is met kruiden, gewaden en geuren uit tropische streken. Heerlijk om rond te lopen, maar het is raadzaam om je niet te veel als toerist uit te dossen. Foto’s maken van winkels in le Goutte d’Or kan bijvoorbeeld wel eens kwaad bloed zetten.

Van oorsprong was Montmartre een dorpje op een heuvel, gelegen buiten Parijs. Tot in de 18e eeuw moet een kalksteen/mergelgroeve centraal hebben gestaan in de economie van het dorpje. De naam Place Blanche is bijvoorbeeld een verwijzing naar de witte kalksteen die hier vanaf de Butte werd verzameld.

In de 19e eeuw werd Montmartre een verzamelplaats voor schrijvers, componisten, schilders en andere kunstenaars. De Moulin Rouge, het theatercafé Au Lapin Agile en de ateliers van Bateau Lavoir (op de Place Emile Goudeau) waren zo rond de eeuwwisseling belangrijke culturele centra in Parijs. Toulouse Lautrec, André Gill, Eric Satie, Susanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo waren vooraanstaande kunstenaars uit het begin van de 20e eeuw in Montmartre. Maar ook schilders als Picasso, Cézanne, Pissarro en Van Gogh hebben een tijd in Montmartre gewoond om te genieten van de culturele sfeer en om er te werken. Het Musée de Montmartre op de Rue Cortot geeft een aardige indruk van Montmartre en zijn bewoners in die tijd. Vooral de schilderijen van Susanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo in het museum laten de sfeer goed zien. Die oude sfeer is verdwenen. Met de Moulin Rouge en de Place du Tertre is het nog het meest somber gesteld. De Moulin Rouge is verworden tot een slonzig danstheater en de Place du Tertre is een verzamelplek van sneltekenaars geworden die geheel in het teken van het toerisme opereren. Maar toch ook wel leuk om eens overheen te lopen 😉

Om een goede indruk van Montmartre te krijgen moet u beslist de tijd nemen en rondslenteren door de kronkelige straatjes en over de steile trappen. U kunt overigens ook fantastisch gebruikmaken van een wel zeer bijzondere RATP-busservice, de Montmartrobus. Een normale busdienst van de RATP die zich kronkelend een weg baant door Montmartre. De route verbindt Pigalle, Blanche, Abbesses, Sacré Coeur en het stadhuis van het 18e: Mairie XVIII. Als u teruggaat naar het hoofdmenu kunt u onder het kopje ‘wandelingen’ een wandeling door Montmartre downloaden (routebechrijving + kaart + achtergrondinformatie).

Ook op het terrein van de architectuur van begin 20e eeuw heeft het 18e veel te bieden, met als hoogtepunt een van de weinige overgebleven Art Nouveau-metro-ingangen van Guimard op de Place des Abbesses.


Een aantal hotels op Montmartre:


Booking.com

Reacties zijn gesloten.